-
Coșul este gol!
De mii de ani, gențile au fost alături atât de femei cât și de bărbați, au păstrat secrete și au scos în evidența, ca simboluri, puterea și însemnătatea purtătorilor. Cu toate că la genți ne gândim mai mult ca la un accesoriu feminin, se pare că de-a lungul istoriei ele au fost adoptate de ambele sexe din nevoia de mobilitate și nu numai.
Dacă și tu ești îndrăgostită de acest accesoriu, citește mai departe și lasă-te inspirată de istoria lui.
Secolele XIV-XVII
Prima mențiune clară a termenului de geantă a avut loc în secolul XIV, în perioada medievală. Gențile erau pe atunci mici saci de pânză care se prindeau de curea. Motivul principal al apariției acestui accesoriu a fost probabil faptul că buzunarele încă nu se inventaseră. De aceea nici măcar pentru mici obiecte, precum monedele, nu exista un spațiu de depozitare pentru momentele când oamenii se aflau în mișcare.
Ele erau și un simbol pentru statut. Cu cât această geantă era decorată mai bogat, cu atât se considera că purtătorul are un statut mai înalt.
Între secolele XVI-XVII, fustele au crescut brusc în proporții, iar ca urmare geanta aceea de dimensiuni reduse era purtată de către femei pe interiorul fustei. Călătorii purtau uneori pe diagonală genți din piele, asemănătoare genților tip poștaș.
Aristocrația care suferea de probleme de igienă, folosea aceste genți ca punguțe în care păstrau pudre parfumate și pe care le ascundeau în haine. În săculețele acestea ținute pe interior se păstrau bani, cadouri, parfumuri sau bijuterii. La finalul secolului XVII însă, gențile încep să se apropie mai mult de cele din prezent.
Secolele XVIII - XX
Silueta rochiilor s-a modificat din nou în secolul XVIII, dar oamenii au continuat să depindă de acest accesoriu. Astfel femeile purtau agățate de încheieturi săculețul.
În secolul XIX, femeile încep să acorde din ce în ce mai multă atenție genții. Deoarece aceasta era considerată un accesoriu care atrăgea sexul opus, femeile petreceau foarte mult timp pentru a le broda și decora.
Adevărata revoluție a genților a avut loc odată cu răspândirea căilor ferate. Tot mai mulți oameni călătoreau și aveau nevoi de genți în care să transporte cele necesare și astfel a apărut geanta de mână ce se adresa în mod special bărbaților.
Gențile au început să fie folosite tot mai mult pentru latura lor practică după începutul secolului XX. Femeile care munceau aveau genți de piele sau serviete foarte încăpătoare.
După primul război mondial femeile au început să aibă mai multă libertate pentru a călători și nu numai. Apare în această perioadă o formă de poșetă asemănătoare plicului, dar mai încăpătoare, care era purtată în mână.
Tot acum coordonare culorilor ținutei cu cea a genții devine un element esențial al modei vremii. Prin urmare, gama de culori și materialele folosite pentru realizarea genților a crescut în ritm alert. Până în anii 1930 majoritatea tipurilor de genți pe care le avem astăzi fuseseră inventate.
Venirea celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat însă o abordare în care prima utilitatea genții. Geanta de umăr, care amintea de cele ale soldaților, era simplă și rigidă, lipsită de decorațiuni. Ea amintea tuturor că trebuie să se poată descurca pe cont propriu cu puțin.
Anii 1950 au însemnat o revenirea la geanta feminină și o popularizare a accesoriului. Case de modă precum Hermes, Chanel sau Dior dictau ce înseamnă frumosul, așa că geanta elegantă a devenit un must.
Anii ‘80-’90 au fost asemenea unei revolte împotriva tiparelor. Așa s-a ajuns la sute de modele de genți care nu mai erau purtate doar pentru aspect sau doar pentru utilitate, ci îmbinau cei doi factori. Influențele exotice s-au popularizat, iar persoanele tinere au adoptat stiluri excentrice.
Prezent
Secolul în care trăim este caracterizat de mobilitate și viteză. Cu toții suntem mereu în mișcare ceea ce înseamnă că gențile sunt purtate atât de femei, cât și de bărbați. Dar pe lângă funcționalitate, gențile din zilele noastre au mai mult ca niciodată un cuvânt important de spus în ceea ce privește stilul și exprimarea propriei personalități.
Gențile ca accesoriu evoluează în același ritm cu marile case de design, cu arta și totodată cu tehnologia. Trăim în secolul femeii moderne, care iese din tipar și nu se limitează la a fi doar casnică sau femeie de carieră, ci face orice îi place și orice o face să se simtă bine. Aspectul genții se modifică alături de rolurile pe care femeile și bărbații și le asumă în societate și în funcție de estetica vremii, dicată de artiștii contemporani și mai ales de noile curente din modă.